Het parlement van Nicaragua heeft Chinese bedrijven donderdag de opdracht gegund om een kanaal aan te leggen van de Atlantische naar de Stille Oceaan.

De bouw neemt 10 jaar in beslag en kost 40 miljard dollar (ruim 30 miljard euro).

Het gaat om een concessie van 50 jaar voor de bouw, het onderhoud en het bezit van het kanaal. Het zal de invloed van China op de wereldhandel vergroten.

Het nieuwe kanaal wordt naar verwachting 286 kilometer lang, minimaal 200 meter breed en 22 meter diep. Het kanaal wordt een concurrent van het Panamakanaal, dat zo'n 80 kilometer lang is.

Volgens de regering van Nicaragua zal het kanaal voor economische groei zorgen. De oppositie van de regering van Daniel Ortega is al jaren tegen de bouw.

Onderzoek

Vorig jaar juli maakten de twee Nederlandse ingenieursbureaus Royal HaskoningDHV en Ecorys bekend onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een ‘tweede Panamakanaal’. Voor het onderzoek kregen de bedrijven 720.000 dollar.

Dinsdag wist het FD te melden dat uit het onderzoek blijkt dat zo'n kanaal inderdaad haalbaar is, maar een woordvoerder van Royal HaskoningDHV wil dit niet bevestigen. "Woordvoering verloopt via Nicaragua."