Voor het eerst in anderhalf jaar tijd is de Nederlandse export gekrompen.

De export kromp in  april 2,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het CBS vrijdag.

De laatste keer dat de export kromp was oktober 2011. Sinds 2009 was de krimp niet zo sterk.

Ook de import kromp in april, met 0,2 procent.

Handelsoverschot

Er is nog wel een stevig handelsoverschot van 3,5 miljard euro. Maar dat overschot kromp wel met 0,4 miljard euro ten opzichte van april 2012. Daarbij is nog niet meegenomen dat april 2013 een werkdag meer had dan april 2012.

De uitvoer naar niet-EU-landen nam flink in waarde af, terwijl de uitvoer naar EU-landen vrijwel gelijk bleef.

Incident

Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen ziet de exportkrimp vooralsnog als een "incidentele tegenvaller''. De daling komt volgens hem vooral doordat de uitvoer van Nederlandse aardolieproducten naar landen buiten de EU is teruggevallen. Die lag vorig jaar juist op een uitzonder hoog niveau.

"De krimp betekent dus niet dat het opeens heel slecht gaat met onze export. De wederuitvoer is verder gegroeid vanwege de aantrekkende wereldhandel. Daar verdienen we weliswaar niet zo veel aan, maar we profiteren er wel van. Ook de industriële productie van Duitsland, wat toch een belangrijke graadmeter is, vertoont nog steeds groei'', concludeert Van Mulligen.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen