Hoewel een wettelijke basis ontbreekt, zijn rechtbanken begonnen met het aanwijzen van stille bewindvoerders bij bedrijven die bijna failliet gaan.

Dat meldt het Financieele Dagblad vrijdag. Nu een recordaantal ondernemingen door de crisis over de kop gaat, willen de rechters niet langer wachten op politiek Den Haag.

De procedure werd in 2011 voor het eerst toegepast en nam de afgelopen maanden een vlucht. Zeker 16 grote mkb-bedrijven kregen een stille bewindvoerder om onnodig banenverlies en kapitaalvernietiging te voorkomen, waaronder de Schoenenreus en champignonteler Prime Champ.

Doorstart

Bij dreigende faillissementen werd sporadisch al een stille bewindvoerder benoemd, die zich afzijdig hield tot er sprake was van surseance van betaling. Tegenwoordig komt hij of zij eerder aan boord om een doorstart voor te bereiden.

De procedure voor de zogeheten 'pre-pack' is in Engeland al jaren gebruikelijk. Het ministerie van Justitie heeft laten weten voor het einde van het jaar met een wetsvoorstel rond pre-pack te komen. Acht van de elf rechtbanken experimenteren inmiddels al met de pre-pack.

Het aantal faillissementen bereikte in mei een recordhoogte, zo liet het Centraal bureau voor de Statistiek maandag weten. In totaal werden 796 bedrijven en instellingen failliet verklaard, het hoogste aantal sinds het begin van de reeks in 1981.

Lees meer over ondernemen op NUzakelijk.nl