SCHIPHOL - De failliete vliegtuigfabrikant Fokker moet de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia 14,6 miljoen euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.

Alitalia had een claim van bijna 150 miljoen euro tegen Fokker ingediend omdat Fokker door zijn faillissement in gebreke is gebleven bij de levering van bestelde vliegtuigen.

De rechtbank heeft beslist dat Alitalia 10 procent van zijn oorspronkelijke claim tegemoet kan zien. Zowel Fokker als Alitalia kan nog in beroep gaan tegen de beslissing.

Volgens een woordvoerder van Fokker houdt de uitspraak van de rechter in dat alle erkende schuldeisers nu weer meer geld tegemoet kunnen zien. "Als de uitspraak definitief wordt, komt er weer geld vrij. We houden voor dit soort claims veel geld apart."

Schuldeisers

Tot nu toe hebben de schuldeisers van Fokker drie keer geld ontvangen, in totaal 72 procent van het geheel. Daarom krijgt Alitalia ook 72 procent van het toegewezen bedrag. Voorlopig zal voor Alitalia een bedrag van bijna 10,5 miljoen euro klaarliggen. Buiten Alitalia willen onder meer ook de Belastingdienst en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) nog geld van Fokker zien.