Bestuursvoorzitter Tom Enders van EADS verwacht volgende week tijdens de vliegtuigshow in Parijs honderden bestellingen te krijgen voor toestellen van dochterbedrijf Airbus.

Dat zei Enders donderdag. EADS verhoogde in mei al zijn verwachting voor het aantal orders in heel 2013 van circa 700 naar ruim boven 800.

Afgelopen maandag schreef La Tribune dat Air France-KLM tijdens de show op Le Bourget 25 Airbustoestellen gaat bestellen ter waarde van 7,2 miljard euro. Ook zou de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie van plan zijn een optie te nemen op 35 vliegtuigen.

Enders zei ook vertrouwen te hebben in de voortgang van het A350-programma, het toestel dat de strijd moet aangaan met de Dreamliner van rivaal Boeing.

De bouw van de A350 is volgens de topman een grote uitdaging ''maar het werk begint eigenlijk pas met de testvlucht op vrijdag''. Om het productieschema op koers te houden zag Airbus in februari af van een omstreden accu voor het nieuwe toestel, die begin dit jaar wereldwijd alle Dreamliners aan de grond hield.

Testvlucht

Het nieuwe A350-toestel rondde zijn eerste testvlucht met succes af. Twee piloten en vier technici zetten het vliegtuig na een vlucht van 4 uur weer aan de grond bij het Franse Toulouse, waar de Airbussen worden gefabriceerd. 

De A350 is het antwoord van Airbus op de nieuwe 787 Dreamliner van de Amerikaanse aartsrivaal Boeing en behoort tot de nieuwste generatie vliegtuigen die door hun lagere gewicht het brandstofgebruik drastisch omlaag moeten brengen.

De A350-toestellen moeten 2500 testvluchturen maken voordat ze kunnen worden geregistreerd. Airbus gaat ervan uit dat de A350 vanaf 2014 door luchtvaartmaatschappijen kan worden ingezet.