Het kabinet richt zich bij nieuwe bezuinigingen volgend jaar op de economische ramingen van de Europese Commissie.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat donderdag in de Tweede Kamer. Brussel beveelt Nederland aan om volgend jaar 6 miljard euro te bezuinigen.

De Europese ramingen vormen een ''nieuwe werkelijkheid'', zei Dijsselbloem, die naast de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) zijn komen te staan. ''Het rapport van de Europese Commissie is er en het kabinet zal op basis daarvan besluiten.''

Tot nog toe hamerde het kabinet steeds op het belang van de ramingen van CPB, maar Dijsselbloem zegt nu. ''Wat is veranderd: Nederland volgde - dat was een eigen politieke keus - altijd het CPB. Dat kunnen we nog steeds doen, maar daar is de raming van de Europese Commissie bijgekomen.''

Begrotingsnorm

De Europese Commissie komt in november met nieuwe ramingen en zal dan beslissen of Nederland extra tijd krijgt om het begrotingstekort onder de 3 procent te brengen.

Dat kan als het kabinet wel heeft laten zien structureel 6 miljard euro te willen bezuinigen en daarnaast de economische groei tegenvalt.

Dijsselbloem herhaalde dat het kabinet in augustus definitieve besluiten neemt over de bezuinigingen voor volgend jaar. Hij verwacht geen problemen met de sociale partners, met wie het kabinet in april een sociaal akkoord sloot.

Sociale partners

Werkgevers en werknemers erkennen volgens Dijsselbloem dat het indienen van een nieuwe begroting, met eventueel extra bezuinigingen aan de regering is. Nieuwe bezuinigingen kunnen voor de sociale partners geen aanleiding zijn het sociaal akkoord op te blazen, aldus de minister.