De provincie Limburg wil op korte termijn 4,5 miljoen euro uittrekken om te voorkomen dat Maastricht Aachen Airport (MAA) failliet gaat. 

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd voorstel aan Provinciale Staten. Het geld is nodig om de acute liquiditeitsproblemen tot 1 juli 2014 op te vangen.

Met dat geld worden de kosten voor brandweer, douane en beveiliging betaald. Dat mag van Europa, volgens de provincie. De kosten worden betaald uit de algemene reserve.

Voorwaarde is dat er een herstructurering komt, en verder bekijkt de provincie of het mogelijk is de infrastructuur naar zich toe te trekken. Kosten daarvan bedragen minimaal 2 miljoen jaarlijks.

Faillissement

Als de provincie niets doet is surseance onvermijdelijk, aldus de provincie. ''Dat biedt weliswaar ruimte voor een doorstart, maar als de curator er niet in slaagt om gegadigden te vinden, dan eindigt de luchthaven in een faillissement. Dit leidt tot een verlies van zeker 800 arbeidsplaatsen.''

Voor gedeputeerde staten (GS) is dit geen optie, aangezienMAA een groot economisch belang voor Limburg heeft.

MAA is geprivatiseerd en in handen van OMDV BV, een consortium van het Britse Omniport en Dura Vermeer. Dit consortium beschikt volgens GS niet over de middelen om verder te investeren in MAA.