De Wereldbank heeft de groeiverwachtingen voor de wereldwijde economie naar beneden toe bijgesteld. Dat maakte de organisatie donderdag bekend.

De wereldeconomie zal dit jaar met 2,2 procent groeien, terwijl in januari nog van een groei van 2,4 procent werd uitgegaan. In 2012 groeide de economie met 2,3 procent.

De Wereldbank wijt de lagere verwachting aan een sterkere vertraging van opkomende economieën als China en Brazilië, terwijl bezuinigingen de krimp in Europa vergroten.

De verwachting voor de Amerikaanse economische groei werd naar boven toe bijgesteld. Waar de Wereldbank eerder nog dacht aan 1,9 procent, komt de nieuwe groeiverwachting voor de grootste economie ter wereld nu uit op 2 procent.

Europa krimpt echter met 0,6 procent. De Wereldbank dacht eerder nog aan een krimp van 0,1 procent.

Waarschuwing

De organisatie waarschuwt in zijn tweejaarlijkse Global Economic Prospects-rapport dat de grote ontwikkelde landen zich moeten richten op structurele hervormingen. Deze landen waren in het verleden de aanjagers van de wereldwijde economische groei, maar zullen niet terugkeren op een niveau van voor de crisis.

De Wereldbank denkt dat de wereldeconomie in 2014 met 3 procent zal groeien. In januari was de prognose nog 3,1 procent. Voor 2015 wordt een toename van 3,3 procent verwacht.