Door zich te houden aan de drieprocentsnorm uit Brussel en extra te bezuinigen, zorgt het kabinet ervoor dat de Nederlandse economie ook in 2014 niet groeit.

Dit stellen economen van de Rabobank in een kwartaalbericht.

“Door te blijven vasthouden aan extra bezuinigingen blijft de negatieve spiraal van lage economische groei, afnemende koopkracht en bezuinigingen in stand”, aldus de Rabo-economen. “De extra bezuini­gingen om het be­grotingssaldo weer in lijn met de Euro­pese richtlijnen te brengen, gijzelen de Nederlandse groei.”

Tim Legierse, econoom bij de Rabobank, pleit ervoor nu structurele hervormingen voor de lange termijn in wetten vast te leggen. Zo kan op termijn geld worden bespaard en hoeft er nu niet te worden bezuinigd.

Rente

Volgens de econoom zal dit geen gevolgen hebben voor de rente die Nederland op staatsleningen moet betalen. “Dit is iets wat beleggers zeker zullen erkennen. Die zien ook wel dat verder bezuinigen niet werkt.”

Volgens de economen zal het kabinet wel proberen te voldoen aan de begrotingseis van Brussel. Voor 2014 verwachten zij daarom ook vooral stagnatie door de zwakke binnenlandse uitgaven.  Voor 2013 verwacht de Rabobank een bbp-daling van 1 procent

Consumenten

De analisten benadrukken dat het voor consumenten door de extra bezuinigingen moeilijk wordt om schulden af te lossen en meer geld te sparen. Extra inkomen om te besteden aan consumptie is er dan niet.

Maandag meldde De Nederlandsche Bank (DNB) dat het kabinet waarschijnlijk 6 tot 8 miljard euro moet bezuinigen in 2013 om aan de norm van Brussel te voldoen. Directeur Job Swank verklaarde toen dat Nederland door een zure appel moet bijten.

Lees ook: 
Vijf vragen over de begrotingsregels

DNB voorziet bezuinigingen tot 8 miljard
'Overheid kan niet verder gaan met lasten verzwaren'
Werkgevers willen meer tijd voor terugdringen tekort