BRUSSEL - Alle Europese banken gaan hun systemen om overboekingen uit te voeren, aanpassen. Sommige van de huidige 27 systemen zullen helemaal verdwijnen. Uiterlijk in 2010 moet een internationale betaling voor de banken niet meer moeite kosten dan een binnenlandse overboeking.

Dat hebben drie Europese bankorganisaties, die samen vrijwel alle banken in de EU vertegenwoordigen, woensdag bekendgemaakt.

Het besluit de betalingssystemen, die nu vrijwel allemaal op nationale leest zijn geschoeid, aan te passen, is het gevolg van nieuwe Europese regels. Die schrijven voor dat consumenten net zoveel moeten betalen voor een overboeking van het ene euroland naar het andere, als voor een binnenlandse betaling. De banken hebben daar altijd tegen geprotesteerd, omdat internationale betalingen gewoonweg duurder zijn.

"Alle betalingssystemen moeten worden aangepast om met elkaar te kunnen communiceren, sommige moeten zelfs worden vervangen", aldus Chris de Noose, secretaris-generaal van de European Savings Banks Group.

Het getouwtrek over welk systeem wordt uitverkoren, is nog maar net begonnen. Volgend jaar juli hopen de banken het eens te zijn over de uitgangspunten en over het spoorboekje van de veranderingen. Hoeveel de creatie van een Europese eenheidsbetaalzone gaat kosten, is nog niet bekend.