Het succes van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) om de onrust in de eurozone te bezweren, zal niet van invloed zijn op het vonnis van het Duitse grondwettelijk hof over de rechtmatigheid van het ECB-beleid. 

Dat heeft de voorzitter van het grondwettelijk hof in Karlsruhe, Andreas Vosskuhle, gezegd op een hoorzitting over het ECB-beleid.

Het succes van het ECB-beleid speelt ''geen rol'' in de vaststelling van de rechtmatigheid, aldus Vosskuhle. Het grondwettelijk hof moet in een hoorzitting op dinsdag en woensdag vaststellen of het ongelimiteerd opkopen van staatsleningen door de ECB in strijd is met de Duitse wet.

Critici stellen dat de ECB zich daarmee schuldig maakt aan het direct financieren van staatsschulden, wat in strijd is met de regels.

Alles

ECB-president Mario Draghi heeft vorig jaar gezegd dat de ECB alles zal doen om de euro te redden, inclusief het onbeperkt opkopen van staatsleningen van zwakke eurolanden. Volgens Draghi gaat het waarschijnlijk om het ''meest succesvolle'' monetaire beleid in recente tijden.

Een van de belangrijkste critici van het ECB-beleid is de president van de Duitse centrale bank, Jens Weidmann. Hij zal getuigen tijdens de hoorzitting. Weidmann is van mening dat de ECB met geprint geld schulden van zwakke eurolanden financiert en dat valt buiten het mandaat van de centrale bank. Zijn Duitse collega in het ECB-bestuur, Jörg Asmussen, is juist voorstander van het ECB-beleid en zal ook getuigen.

Demonstraties

Dinsdag vonden bij het hof in Karlsruhe demonstraties plaats tegen de ECB door de nieuwe eurokritische partij Alternative für Deutschland. Volgens de zakenkrant Handelsblatt wil ongeveer de helft van de Duitsers dat het grondwettelijk hof het opkoopprogramma van de ECB aan banden legt.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble was dinsdag ook aanwezig in Karlsruhe. Hij gaf aan dat de ECB binnen zijn mandaat blijft met het opkopen van staatsleningen. Ook bondskanselier Angela Merkel sprak haar steun uit voor het ECB-beleid.

Naar verwachting zal een definitief vonnis van het grondwettelijk hof pas bekend worden gemaakt na de Duitse parlementsverkiezingen in september.

Knot

Het opkopen van staatsobligaties van problematische eurolanden valt volledig binnen het mandaat van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank dinsdag in het Financieele Dagblad.

''Ons mandaat bepaalt dat wij prijsstabiliteit moeten nastreven in het eurogebied. Als ons rentebeleid daarin wordt bemoeilijkt door een negatieve vertrouwensspiraal in de markten, dan is het mede aan ons als ECB om daar een oplossing voor te vinden’’, zegt Knot in een reactie op de hoorzittingen die deze week bij het Duitse grondwettelijk hof worden gehouden over het ECB-beleid.

Critici van het programma vinden dat de ECB door middel van het opkoopprogramma direct staatssteun geeft aan bepaalde eurolanden. Daarbij zou dit grote financiële risico’s opleveren voor 'gezonde’ eurolanden.