De Turkse economie is in het eerste kwartaal sterker gegroeid dan door economen was verwacht. Dat blijkt uit cijfers van het Turkse bureau voor de statistiek die dinsdag werden gepubliceerd.

De economie groeide op jaarbasis met 3 procent, terwijl door economen in doorsnee was gerekend op 2,3 procent. Voor heel 2013 mikt de Turkse regering op een vooruitgang van 4 procent.

Economen vrezen dat de recente onrust in het land de Turkse economie schade kan berokkenen omdat toeristen wegblijven en buitenlandse investeerders worden afgeschrikt. De Turkse aandelenbeurs ging vorige week hard omlaag in reactie op de protesten tegen de regering.

Speculanten

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat de demonstranten een instrument zijn van binnenlandse en buitenlandse speculanten om zo de financiële markten van Turkije te schaden en de economie te ondermijnen.

De Turkse economie was in de afgelopen jaren een van de sterkst groeiende ter wereld, maar in 2012 koelde de groei flink af naar 2,2 procent. Inmiddels is Turkije de op 16 na grootste economie ter wereld.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Turkstat. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen