Nederlandse bilaterale belastingverdragen zorgen ervoor dat ontwikkelingslanden veel inkomsten mislopen.

Dat staat in een dinsdag gepubliceerd rapport van onderzoeksbureau SOMO.

Door winststromen via een brievenbusfirma in Nederland te laten gaan, kunnen veel bedrijven internationaal belasting ontwijken en geld wegsluizen naar belastingparadijzen. Het onderzoek toont aan dat 28 van de 36 onderzochte landen samen maar liefst 771 miljoen euro aan belasting over dividenden en rentes mislopen.

SOMO vermoedt echter dat de werkelijke schade voor de landen nog veel groter is, aangezien bepaalde inkomsten niet in de berekening zijn meegenomen.

Niet waar

''Het argument van de Nederlandse regering dat de verdragen gunstig zijn voor ontwikkelingslanden, is gewoon niet waar'', aldus SOMO-onderzoeker Katrin McGauran.

In een rapport in opdracht van lobbyclub Holland Financial Centre (HFC), dat eveneens dinsdag verschijnt, komt naar voren dat Nederland wel veel verdient aan brievenbusfirma's.

De hele dienstverlening rond brievenbusfirma’s levert onze economie jaarlijks ruim 3 miljard euro op aan belastinginkomsten en omzet van fiscale dienstverleners. Dat is het twee keer zoveel dan eerder werd aangenomen, maakte onderzoekster Barbara Baarsma voor publicatie van de studie al bekend. Zij gaat ervan uit dat ontwikkelingslanden slechts 145 miljoen euro mislopen.

Top tien benadeelde landen

Land Misgelopen
Venezuela €194,64 mln.
Brazilië €142,72 mln.
Kazachstan €133,37 mln.
Mexico €70,80 mln.
Indonesië €55,52 mln.
Argentinië €54,59 mln.
Oekraïne €38,04 mln.
Fillippijnen €28,86 mln.
Servië €15,63 mln.
Maleisië €10,12 mln.