Nederlandse werkgevers blijven somber over de arbeidsmarkt in het derde kwartaal van 2013.

Dat blijkt dinsdag uit de Arbeidsmarktbarometer van uitzendconcern Manpower, die voor de vijfde keer op rij een negatief beeld laat zien.

Het netto werkgelegenheidscijfer komt uit op -3 procent, tegen eveneens -3 procent vorig kwartaal en -2 procent een jaar eerder. Om dit cijfer te berekenen, kijkt Manpower naar het aantal bedrijven dat het personeelsbestand uitbreidt en trekt daar het aantal inkrimpende bedrijven van af.

Vooral werkgevers in de zakelijke dienstverlening verwachten een afname van de werkgelegenheid in het derde kwartaal. Ook in de industrie zijn werkgevers negatief.

De bouw lijkt het grootste dieptepunt achter zich te hebben gelaten. In de publieke sector, waartoe ook de zorg gerekend wordt, zijn de verwachtingen weliswaar negatief maar toch iets beter dan het afgelopen kwartaal.

Regio's

De negatieve verwachtingen gelden voor bijna alle regio’s. In West-Nederland zijn werkgevers het minst pessimistisch, met een neutrale verwachting van 0 procent. In Noord-Nederland is het beeld het somberst, met -6 procent.

De Arbeidsmarktbarometer van Manpower wordt uitgebracht in 42 landen. Nederland bevindt zich qua verwachtingen in de Europese middenmoot.