De werkgevers vinden dat het kabinet aan Brussel moet vragen om meer tijd om het begrotingstekort onder de drie procent te brengen.

Dit laten de werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland maandag weten aan NU.nl.

"Het kabinet moet Brussel in uitleggen dat het in een rustiger tempo moet." De werkgevers erkennen dat de Nederlandse overheidsfinanciën op orde moeten zijn en er stevig moet worden hervormd. 

"Maar de economie moet ook weer op gang kunnen komen.Door weer nieuwe belastingverhogingen dreigt het omgekeerde."

8 miljard

De Nederlandsche Bank (DNB) stelde maandag naar aanleiding van de nieuwe economische vooruitzichten nog dat het kabinet volgend jaar tot 8 miljard moet bezuinigen.  Volgens DNB is dit ook nodig om de economie op langere termijn niet te beschadigen.

Verschillende economen, gesteund door het IMF, wijzen er echter al enige tijd op dat nu bezuinigen de economie juist alleen maar meer schade aan doet. 

Ontoereikend

Ook Brussel waarschuwde onlangs al dat Nederland volgend jaar meer zal moeten bezuinigen dan eerder voorzien. De bezuinigingen van 4,3 miljard die Nederland in eerste instantie had voorgesteld, maar wegens het sociaal akkoord uitstelde zullen "hoe dan ook ontoereikend zijn", zo stelde Brussel. 

Bij de invoering van de euro spraken alle landen in de eurozone af dat zij een begrotingstekort van maximaal 3 procent mogen hebben om zo de stabiliteit van de munt te kunnen garanderen.

Uitstel

Nederland kreeg onlangs al een jaar uitstel om aan de regels te voldoen: het tekort moet nu in 2014 zijn teruggedrongen. Andere landen, zoals Frankrijk en Spanje kregen echter twee jaar uitstel. 

Een aantal oppositiepartijen pleitten eerder op de dag ook al voor uitstel van de bezuinigingen. 

Dinsdag brengt begrotingscommissaris Olli Rehn een bezoek aan het kabinet en de Tweede Kamer over de situatie in ons land. 

Lees ook: 'Overheid kan niet verder gaan met lasten verzwaren'

Vijf vragen beantwoord over het begrotingstekort

Oppositie pleit voor investeringen in plaats van bezuinigingen