Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft de verwachting voor de kredietwaardering van de Verenigde Staten verhoogd. De zogenoemde outlook staat nu op stabiel, terwijl die eerder op negatief was gezet.

S&P hanteert een AA+ waardering voor de VS, en opent nu mogelijk de deur naar een eventuele verhoging, terug naar de AAA-status. In augustus 2011 was S&P de eerste grote kredietbeoordelaar die de Amerikaanse kredietwaardering verlaagde.

De andere grote kredietbeoordelaars, Fitch en Moody’s, hanteren nog steeds een AAA-beoordeling voor de VS, maar hebben daar wel een negatieve verwachting bij.

S&P gaf aan dat er nu een kans van minder dan 1 op 3 is dat de kredietwaardering van de VS op korte termijn kan worden verlaagd.

Volgens de kredietbeoordelaar is er voorzichtige vooruitgang geboekt bij de aanpak van de financiële problemen van de VS zoals het akkoord over de begrotingsafgrond eerder dit jaar en zijn daardoor de risico's afgenomen.

De Amerikaanse staatsschuld blijft volgens S&P de komende paar jaar vrijwel onveranderd op circa 84 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product. Dit geeft beleidsmakers wat extra tijd om stappen te nemen om de uitgaven aan banden te leggen, aldus S&P.