Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Werkzoekende

Verzet in EU tegen aanpak bijstandstoerisme

Het Nederlandse streven om bijstandstoerisme door EU-burgers aan te pakken, stuit op weerstand in de Europese Unie. Veel andere EU-lidstaten en de Europese Commissie in Brussel vrezen dat het vrije verkeer van personen wordt bedreigd.
Door ANP

Nederland en enkele andere landen willen dat er een einde komt aan de zogenoemde uitkeringsmigratie. Zij vinden dat het niet kan dat EU-burgers in een ander EU-land bijstand krijgen zonder daar ooit gewerkt te hebben.

Weliswaar besloten de EU-lidstaten vrijdag dat een werkgroep zich over de problematiek gaat buigen, maar niet op het door Nederland gewenste niveau.

''Daar zijn ik en de andere initiatiefnemers buitengewoon ongelukkig over'', aldus staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) in Luxemburg na overleg met zijn collega's.

''Het onderwerp is niet van de agenda af'', benadrukte de bewindsman. Hij wijst erop dat Denemarken zich bij het initiatief heeft aangesloten en andere landen als België, Frankrijk en Spanje het probleem inmiddels ook zien.

Teeven wil uitkeringsmigranten het liefst tijdelijk ongewenst verklaren. ''Daar zijn we nog ver vanaf'', erkent hij.


Lees meer over:

Bijstand

Aanbevolen artikelen