De plannen van de provincie Noord-Holland en een aantal gemeenten om van belangrijke industrieterreinen in het Noordzeekanaalgebied woongebieden te maken, kosten duizenden banen. 

Daarvoor waarschuwt ondernemingsorganisatie VNO-NCW vrijdag.

In de 'Visie Noordzeekanaalgebied 2040' beschrijft de overheid hoe zij diverse industriegebieden wil transformeren naar woongebieden.

Het gaat onder meer om Beverwijk, waar midden in het industriegebied 'De Pijp' woningen moeten komen. "Of nog erger, Zaanstad: daar zit de wereldtop van de voedingsindustrie en op alle kavels met grote fabrieken en duizenden banen stuurt de overheid aan op transformatie. Zonder overleg, zonder compensatie, zonder plan'', zegt Marry de Gaay Fortman, voorzitter van VNO-NCW in Amsterdam.

Krachtig gebied

De plannen betekenen volgens haar een ontmanteling van "misschien wel het laatste, maar tevens krachtigste industriële gebied van Nederland". Aan de economische belangen van het gebied wordt volgens haar compleet voorbij gegaan.

"In heel Nederland en zelfs Europa richt het overheidsbeleid zich op het revitaliseren van de industrie, maar niet in het Noordzeekanaalgebied", stelt De Gaay Fortman.

Zij vraagt zich af wie er dan in die nieuwe woningen gaat wonen. "Geen baan betekent geen hypotheek en geen woning."