Nederlandse banken mogen samen optrekken bij het tellen en sorteren van bankbiljetten en inkopen van geldtransport. 

De concurrentie tussen banken om de gunst van de consument lijdt daar niet onder, zo meldde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vrijdag.

Volgens de concurrentiewaakhond kunnen financiële instellingen jaarlijks minstens 35 miljoen euro besparen door samen te werken.

''Dat de kosten van banken omlaag gaan, waardoor banken gezonder worden, is uiteindelijk in het belang van iedereen'', aldus bestuursvoorzitter Chris Fonteijn van ACM.

De marktmeester had zich over de kwestie gebogen na een klacht van geldtransporteur Brink's. Die meende dat de samenwerking in strijd is met de mededingingsregels.

Dupe

Brink's reageert teleurgesteld op de uitspraak van de ACM. "De consument en de detailhandelaar draaien op voor rekening", zo laat de geldtransporteur weten.

Brink's had de klacht ingediend tegen Geldservice Nederland (GSN), het bedrijf dat de banken inschakelen voor het tellen en sorteren van de bankbiljetten en het inkopen van geldtransport.

Nu de ACM die klacht heeft afgewezen, ontstaat volgens Brink's een monopolie van GSN, waardoor de kosten voor het gebruik van contant geld sterk zullen stijgen. 

"Vooral bedrijven en mensen die vaak contant geld gebruiken zijn de dupe, zoals de horeca, ambulante handel en ouderen", meent Brink's. Het bedrijf gaat bezwaar aantekenen tegen de uitspraak van de ACM.