Een eigen woning verhuren via een website als Airbnb wordt niet in de ban gedaan door de gemeente Amsterdam. Na onderzoek stelt de gemeente nu dat de verhuur zelfs een stimulans kan zijn voor het toerisme en de economie van de stad.

Dit laat de gemeente Amsterdam vrijdag weten aan NU.nl.

Via websites als Airbnb, dat in 2008 werd opgericht, kunnen mensen hun woning aanbieden voor tijdelijke verhuur aan toeristen of expats.

Amsterdam liet begin dit jaar weten strenger te gaan toezien op de verhuur, in navolging van steden zoals New York of de Canadese stad Quebec, waar de verhuur illegaal is.

Veiligheid

Veel  woningen die te huur worden aangeboden zouden niet aan de veiligheidseisen voldoen die aan hotels worden gesteld, zo stelde de gemeente begin dit jaar.

Daarnaast zouden woningen worden onttrokken aan de woningmarkt, waardoor het voor gewone Amsterdammers moeilijker is om een huis te vinden.

Geen verstoring

Maar na onderzoek concludeert de gemeente nu dat 'voor zowel het gebruik van woningen als het toeristisch aanbod' de verhuur de markt voorlopig niet verstoort.

Uit het onderzoek blijkt dat de verhuur van een eigen woning ongeveer 1 procent van het aantal woningen en minder dan 2 procent van het totaal aantal overnachtingen betreft.

De gemeente laat dan ook weten de verhuur toe te staan als er geen sprake is van overlast, brandonveiligheid of een bedrijfsmatige verhuur van de woning. "De eigenaar moet nog wel zelf in het huis wonen", zo licht een woordvoerder van de gemeente toe.

Voorwaarden

Wel verbindt de gemeente nog enkele voorwaarden aan het verhuren van een eigen woning. De woning mag aan niet meer dan vier personen worden verhuurd en er moet toeristenbelasting worden betaald. Er moet altijd toestemming zijn van de Vereniging van Eigenaren of de verhuurder.

In sociale huurwoningen is vakantieverhuur niet toegestaan.

Illegale hotels

Gemeente en corporaties zullen hier streng op blijven controleren. Ook is Amsterdam bezig met een strenge aanpak tegen eigenaren van illegale hotels; woningen die het hele jaar worden verhuurd aan toeristen. Met de brandweer wordt gewerkt aan een aanpak voor de controle van brandveiligheid.

De gemeente is daarnaast in gesprek met Airbnb om ervoor te zorgen dat de Amsterdamse regels gevolgd worden en dat zij meewerken aan het signaleren van de illegale hotels en andere foute zaken.