De Tweede Kamer lijkt tegen de wens van het bedrijfsleven in het lidmaatschap op UNIDO, de VN-organisatie voor de stimulering van het bedrijfsleven in ontwikkelingslanden, op te zeggen.

Coalitiepartijen PvdA en VVD krijgen in ieder geval steun van de PVV, zo blijkt uit een rondgang van NU.nl langs de partijen. Daarmee is een ruime meerderheid voor het opzeggen van het lidmaatschap.

Nederland betaalt jaarlijks bijna 2 miljoen euro aan de VN-organisatie, die in 1979 werd opgericht om industrie en bedrijvigheid in ontwikkelingslanden te stimuleren. Het lidmaatschap is gesneuveld in de recente bezuinigingsronde.

Bezuinigingen

"We moeten  keuzes maken in tijden van bezuinigingen en een bijdrage aan UNIDO past niet binnen het beleid van de regering", aldus PvdA-Kamerlid Jan Vos. "De activiteiten waar UNIDO zich op richt liggen op een ander terrein dan de door Nederland gekozen speerpunten."

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn tegen het opzeggen van het lidmaatschap. "UNIDO wil van hulp naar productie en handel en werkt zo aan de economische capaciteit van ontwikkelingslanden. Dat is hetzelfde beleidsdoel als het kabinet", zo lieten de organisaties in een gezamenlijk statement onlangs weten.

UNIDO zelf ziet dat Nederland profiteert van het lidmaatschap. "De financiële bijdrage vloeit door de samenwerking met Nederlandse partners direct terug in de Nederlandse economie", stelt de organisatie.

Philips

Nederlandse bedrijven maken gebruik van de connectie met UNIDO. Zo sloten UNIDO en elektronicabedrijf Philips vorige week nog een overeenkomst over de introductie van led-verlichting in afgelegen gebieden in Afrika.

Maar een deal voor een bedrijf als Philips rechtvaardigt de Nederlandse deelname in UNIDO nog niet, vindt PVV-Kamerlid Joram van Klaveren. "Het is niet de taak van de overheid om hier geld in te steken. Het levert ons niets op, laten we ons lidmaatschap zo snel mogelijk opzeggen."

Debat

Donderdagavond zou de Tweede Kamer over UNIDO debatteren, maar dat debat werd op het laatste moment uitgesteld naar volgende week. Ondanks een voorlopige Kamermeerderheid tegen het lidmaatschap, willen sommige partijen het er niet zomaar bij laten zitten.

"Meer dan ooit sluit de agenda van UNIDO aan op wat de minister wil. De minister wil duurzame productie en handel, dit is precies wat UNIDO ook nastreeft", zo laat een woordvoerder van D66 weten.