De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn verwachtingen voor de economische groei in de eurozone in 2014 omhoog bijgesteld. De ECB gaat nu uit van een economische groei van 1,1 procent in de eurozone.

De krimp valt dit jaar echter iets sterker uit dan eerder gedacht en de risico's voor de euro-economie blijven groot. Dat liet ECB-president Mario Draghi donderdag weten in een toelichting op het maandelijkse rentebesluit.

Voor dit jaar wordt gerekend op een krimp met 0,6 procent. Draghi waarschuwde dat de groei zal tegenvallen als de economische groei in de rest van de wereld minder sterk aantrekt dan verwacht en Europese overheden de hervorming van hun economieën vertragen.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van ECB. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Meer maatregelen

Draghi liet weten dat de ECB-bestuurders in hun maandelijkse beleidsvergadering de mogelijkheden hebben besproken om meer maatregelen te nemen om de Europese economie vooruit te helpen.

Daarbij ging het onder meer om langlopende, goedkope leningen aan banken, de versoepeling van onderpandeisen bij leningen en een negatieve rente op de deposito's die banken bij de ECB aanhouden. Volgens Draghi zijn er op dit moment echter geen doorslaggevende redenen om die maatregelen in te voeren.

''Sommige maatregelen zijn makkelijker in te voeren dan andere en van sommige is duidelijker wat de gevolgen zijn dan van andere'', gaf Draghi aan. ''We zien nu geen reden om in te grijpen en houden de maatregelen achter de hand.''

Rentebesluit

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt het belangrijkste rentetarief in de eurozone op 0,5 procent. Het rentebesluit is in lijn met de verwachting van marktpartijen.

Vorige maand werd het rentetarief met een kwart procentpunt verlaagd van 0,75 procent naar het historisch lage niveau van 0,5 procent.

De zogenoemde herfinancieringsrente, die banken betalen voor hun leningen bij de ECB, is een instrument om de economie te stimuleren en de stabiliteit van de euro te bewaken.