Woningcorporatie Vestia schrapt 250 banen en sluit vier kantoren. De maatregelen maken deel uit van een reorganisatie om uit de financiële problemen te komen.

Het bedrijf maakte de plannen woensdag bekend.

Eind januari 2012 werd bekend dat Vestia kampte met grote financiële problemen. De woningcorporatie had een onverantwoord grote portefeuille aan risicovolle beleggingen opgebouwd en moest als gevolg van de gedaalde rente grote bedragen als onderpand storten bij de banken.

Het afwikkelen van deze risico’s leverde een verliespost op van 2 miljard euro, waarvan Vestia 1,3 miljard moet zien terug te verdienen. Voor de rest draait de corporatiesector als geheel op.

Terugverdienen

Vestia wil het merendeel van het geld terugverdienen met de verkoop van woningen, zowel aan particulieren als aan andere woningcorporaties en beleggers.

De plannen behelzen verder een aanscherping van de huurprijzen, het schrappen van veel nieuwbouw- en investeringsplannen en besparingen op de bedrijfslasten. Het aantal arbeidsplaatsen loopt daarbij terug van ruim 1150 naar minder dan 900.