Letland mag als 18e land de euro gaan invoeren. Het Baltische land heeft alles op orde om zijn lats in te ruilen voor de gemeenschappelijke Europese munt per 1 januari 2014, zo concludeerde de Europese Commissie woensdag.

Een van de voorwaarden om de munt te gaan gebruiken, is een lage inflatie. Die is in Letland 1,3 procent. Ook moet het land de overheidsfinanciën op orde hebben en niet een te hoog begrotingstekort hebben. Dat wist het land terug te dringen van 8,1 procent in 2010 tot 1,2 procent in 2012.

Daarnaast kijkt de commissie naar de langetermijnrente en de wisselkoers. Bovendien moet nationale wetgeving in lijn zijn met de Europese regels. Letland voldoet, aldus het dagelijks bestuur van de EU.

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) is positief over Letland, maar maakt zich volgens het FD wel zorgen over de houdbaarheid van de lage inflatie. 

'Voorbeeldig'

Europees Commissaris Olli Rehn (economische zaken en de euro) noemt Letland voorbeeldig. Het land wist uit een diepe recessie te kruipen door stevige maatregelen te treffen. "En dat betaalt zich uit: Letland zal naar verwachting dit jaar de snelst groeiende economie in de EU worden", voorspelt Rehn.

De EU-lidstaten hebben het laatste oordeel over de toetreding van Letland tot de muntunie. Naar verwachting zullen de ministers van Financiën van alle EU-landen in juli het definitieve besluit nemen, nadat de regeringsleiders er tijdens hun EU-top over hebben gesproken en het Europees Parlement ook zijn mening heeft gegeven.

Noodlening

In 2008 kreeg Letland nog een noodlening van 7,5 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en zijn buurlanden uit de eurozone. In 2009 zat het land nog in de dieptste recessie ter wereld, met een economische krimp van 17,7 procent. 

Nu kent Letland de hoogste economische groei van de EU. Volgend jaar wordt volgens de Europese Commissie een groei van 4,1 procent verwacht.

Werk verzet

Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem reageerde als volgt: ''Letland heeft de afgelopen jaren veel werk verzet om te kunnen toetreden tot de eurozone. Ik ben dan ook blij dat de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank nu aangeven dat Letland aan de voorwaarden voor toetreding voldoet. We zullen de conclusies van de EC en de ECB in de volgende eurogroep bespreken.'' De EU-lidstaten hebben het laatste oordeel over de toetreding van Letland tot de muntunie.

De Europese Centrale Bank (ECB) gaf woensdag ook aan dat Letland aan de eisen voor toetreding tot de eurozone voldoet. De bank ziet echter ook risico's in de Letse economie. Zo waarschuwde de ECB voor de grote hoeveelheid buitenlands geld bij banken in de Baltische staat.

Aan het einde van het eerste kwartaal stond er bij banken in Letland in totaal 7 miljard euro aan buitenlandse tegoeden uit. Dat bedrag komt overeen met circa een derde van de omvang van de Letse economie.