Zes weken achtereen mooi weer, vanaf half juni. Dat hebben de strandtenthouders langs de Noordzeekust nodig om straks in september het einde van het badseizoen toch nog net met winst te kunnen afsluiten.

Dit vertelt voorzitter Paul Zonneveld van de vereniging van strandtentexploitanten NVSN.

''Maar op dit moment is het triest. Er is geen enkele strandtent die met winst draait'', zei Zonneveld dinsdag. In de 35 jaar dat hij zelf actief is als standtenthouder in Zandvoort heeft hij naar eigen zeggen niet eerder zo'n slecht voorseizoen meegemaakt.

De vaste strandtenthouders springen er momenteel volgens hem nog enigszins uit. Dat zijn paviljoens die het hele jaar staan en meer faciliteiten bieden, zoals goed eten en een goede verwarming. Die tenten houden zich op de been met bijvoorbeeld huwelijks- of bedrijfsfeestjes.

Vergunning

Zo'n tien procent van de 350 bij NVSN aangesloten strandtentexploitanten heeft een vergunning om het hele jaar te staan. De overigen staan er van maart tot en met september. Hoe lang die het volhouden als mooi weer uitblijft, hangt volgens Zonneveld af van hun financiële draagkracht. ''Van wat ze door de jaren heen hebben kunnen sparen.''

Ondertussen klampen de strandtenthouders, die vorig jaar een volgens Zonneveld ''redelijk'' seizoen draaiden, zich vast aan elk bericht dat mooi weer voorspelt. De NVSN-voorzitter: ''Je moet blijven hopen''.