De verkoop van occasions in Nederland bleef vorige maand op bijna hetzelfde niveau als mei vorig jaar.

In totaal werden er in mei 213.440 tweedehands auto's verhandeld, 1,4 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van VWE voertuiginformatie en -documentatie.

In de eerste 5 maanden van het jaar verwisselden ruim 1,06 miljoen gebruikte auto's van eigenaar, een afname van 4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012.

Opvallend is dat het aantal verkochte occasions door autobedrijven aan consumenten in mei met bijna 3 procent steeg naar 89.268.

Garantie

Brancheorganisatie Bovag vermoedt dat consumenten in tijden van crisis op zoek zijn naar meer zekerheid en dus liever een auto met garantie bij een erkend bedrijf aanschaffen. De verkoop tussen consumenten onderling daalde in mei licht.

De tweedehandsautomarkt is stabieler dan de markt voor nieuwe auto's. Volgens een woordvoerder van Bovag zijn vooral kleine occasions populair. ''De bedrijfsvoorraad van kleine auto’s wordt daardoor kleiner. De autobedrijven hebben meer kleine auto's nodig om aan de consumentenvraag te kunnen voldoen", vertelt de zegsman.

Nieuwkoop

Eerder deze week werd bekend dat de nieuwkoop sterk is gedaald. In de eerste 5 maanden van dit jaar werden er 175.931 nieuwe auto's geregistreerd. Dat is een afname van ruim 31 procent vergeleken met dezelfde periode in 2012. In mei bedroeg de daling zelfs 37 procent.

De autobranche heeft al tijden last van het lage consumentenvertrouwen en de dalende koopkracht.