De Amsterdamse Zuidas is opnieuw uitgeroepen tot de beste kantoorlocatie van Nederland. Ook de nummers twee en drie, het Beatrixkwartier in Den Haag en Amsterdam Zuidoost-centrum, zijn niet van plek veranderd ten opzichte van vorig jaar.

De Amsterdamse Zuidas is opnieuw uitgeroepen tot de beste kantoorlocatie van Nederland. Ook de nummers twee en drie, het Beatrixkwartier in Den Haag en Amsterdam Zuidoost-centrum, zijn niet van plek veranderd ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Ranking Kantoorlocaties 2013 van financiële dienstverlener Jones Lang Lasalle.

Vooral locaties in grootstedelijk gebied zijn erg aantrekkelijk voor bedrijven, zo laat de ranglijst zien. Volgens onderzoeker Michael Hesp gaat het vooral om plekken 'die zowel met intercitytreinen als via snelwegen bereikbaar zijn.' Van de tien meest gewilde kantoorlocaties ligt alleen de Amsterdamse grachtengordel niet nabij een station.

De Ranking Kantoorlocaties is een onderzoek naar de populariteit van 238 kantoorlocaties in de vijftig belangrijkste Nederlandse gemeenten.

Stijger

Sterkste stijger binnen de grotere bedrijventerreinen op de lijst is het Science Park in Enschede, aantrekkelijk vanwege de samenkomst van universitair onderwijs en de hightech kennisindustrie. De grootste verliezer is het Utrechtse Papendorp.

De populariteit van de als goed beoordeelde kantoorlocaties is overigens relatief: op de Zuidas staat ongeveer acht procent van alle kantoorruimte leeg. Daarmee ligt het Amsterdamse zakengebied echter nog wel ver onder het landelijke gemiddelde van bijna vijftien procent.

De vaste Kamercommissie voor Wonen en Rijksdienst bespreekt woensdag de mogelijkheden om de leegstand van kantoren terug te dringen.