Een Britse parlementaire commissie adviseert het kabinet om Royal Bank of Scotland (RBS) op te splitsen in twee onderdelen.

Dit blijkt uit een nog geheim rapport dat in handen is van de BBC. Volgende week wordt er formeel gesproken over het rapport.

Het Britse kabinet gaat naar verwachting binnenkort een plan bekendmaken over wat het gaat doen met RBS. De bank is nu nog voor 81 procent in handen van de overheid, maar premier David Cameron en minister van Financiën George Osborne willen daar graag van af.

Als het bedrijf wordt opgesplitst zou dat mogelijk betekenen dat het 'goede' deel van de bank wordt verkocht en dat het 'slechte' deel in handen van de overheid blijft.

Investeerders

Dit maakt het aantrekkelijker voor investeerders om de bank op te kopen, maar sommige politici vinden het ook indirect staatsteun omdat de overheid moet opdraaien voor de slechte leningen.

Het Britse ministerie van Financiën heeft al veel onderzoek gedaan naar een mogelijke opsplitsing van RBS en naar verluidt werd er geconcludeerd dat er geen duidelijke voor- of nadelen aan zouden kleven.