Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben dinsdag op de tweede dag van hun kennismakings- en handelsbezoek aan Duitsland in de deelstaten Hessen en Baden-Württemberg andermaal een druk programma.

''We komen hier om zaken te doen", aldus de koning, die de dag begint met een uitstapje naar de Opelfabriek in Rüsselsheim.

Daar staat een van de nieuwe modellen van de autofabrikant opgesteld, in de passende kleur oranje. Er wordt tekst en uitleg gegeven over de ontwerpen en plannen van Opel. De media hebben daarom ook geen toegang.

In Frankfurt volgt daarna een bezoek aan Diehl Aerosystems, waarna het koningspaar naar Stuttgart vliegt, de hoofdstad van Baden-Württemberg. Ook hier komt het bedrijfsleven (Trumpf, Daimler) aan bod, alsmede de samenwerking van de universiteit Hohenheim met de universiteit van Wageningen.

Kansen

''Er liggen hier veel kansen", aldus Willem-Alexander die de dag afsluit met een grote netwerkbijeenkomst in het MercedesBenzmuseum.

Koning Willem-Alexander riep maandagavond in het Kurhaus van Wiesbaden aan het einde van een netwerkbijeenkomst van bedrijven uit Nederland en de Duitse deelstaat Hessen de ondernemers op om nieuwe partners en mogelijkheden te zoeken en kansen te pakken. Hij bracht daarop ook een toost uit: ''Op oude liefde en nieuwe kansen.''

Technologie

Het koninklijke paar schoof dinsdag, samen met onder meer minister Ploumen van Buitenlandse Handel, ook aan bij een gesprek tussen Nederlandse en Duitse vertegenwoordigers uit de technologische industrie. Doel is om te komen tot oplossingen voor 'maatschappelijke uitdagingen' rondom energie, mobiliteit en gezondheidszorg.

Deze bijeenkomst onder de noemer IndustrieTafel, wordt wat Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink van de Nederlandse techniekbrancheorganisatie FME ook in andere landen opgezet.