AMSTERDAM - Chemieconcern DSM was het enige fonds dat woensdagochtend op de beurs in Amsterdam een duidelijke winst realiseerde. Rond de middag noteerde het aandeel 2,15 procent hoger op 46,99 euro. Het concern verkoopt zijn petrochemische activiteiten aan de Saudische olieproducent Sabic en ontvangt daar ,25 miljard euro voor.


Bekijk video

Verder was er weinig lijn te ontdekken in een nogal zwabberende beurs met amper nieuws. Onder de hoofdfondsen waren er net iets meer stijgers dan dalers. Zwaargewichten als Aegon en Koninklijke Olie verloren echter ongeveer 1 procent, waardoor de AEX-index terechtkwam op 527,78, 0,82 punt (0,16 procent) onder het slot van dinsdag.

Maar eigenlijk viel de schade nog mee, zo merkte een handelaar op. "Met de druk vanuit de Verenigde Staten had je wat ergers kunnen verwachten." Daarmee doelde hij op het lagere slot van Wall Street een dag eerder. Vooral de toenemende spanning in het Midden-Oosten en slecht nieuws uit de softwaresector bepaalden de Amerikaanse stemming.

MidKap

Van de middelgrote fondsen lieten er slechts zeven een stijging zien. Grootste stijger in de Midkap-index was Versatel, dat er 4,4 procent bijkreeg op 0,47 euro. Laurus verloor het meest, ruim 3 procent, op 1,47 euro.

Vendex KBB moest 2,8 procent inleveren op berichten in verscheidene kranten dat het detailhandelsconcern met Pearl in gesprek is over de verkoop van de brillenzaken van Hans Anders. De MidKap-index zelf daalde 0,45 procent naar 526,49 punten.

Op de lokale markt had automatiseerder Landis het moeilijk. Het noodlijdende bedrijf zag zijn aandeel 3,4 procent dalen op 0,85 euro, hoewel het heeft bedongen dat zijn grootste schuldeisers een deel van de schulden kwijtschelden. "Maar het is de vraag of dat genoeg is", duidde een commissionair de onzekerheid bij de beleggers.

Europa

Het beeld in de rest van Europa was verdeeld. In Londen steeg de FTSE-index 0,1 procent, en de Belgen pakten een winstje van 0,2 procent. Aan het eind van de ochtend noteerde de CAC-index in Parijs 0,4 procent lager.

Het verlies voor de DAX-index in Frankfurt bedroeg 0,2 procent. In de DAX-index was softwarebedrijf SAP de grootste daler met een koersverlies van ruim 3 procent. De aanleiding om het aandeel te laten vallen, was een winstwaarschuwing van de Amerikaanse branchegenoot PeopleSoft dinsdag.

Opvallend was dat het Zwitsers-Zweedse ABB, specialist in industriële automatisering, in Zürich ruim 10 procent steeg. Het concern regelde dinsdag een krediet van 3 miljard dollar, waardoor de grootste financiële problemen voorbij lijken.

Olie

De prijs van olie zakte iets, na de forse stijging (6,5 procent) op dinsdag. Voor een vat Brent-olie werd 26,99 dollar betaald tegen ,63 dollar de voorgaande dag. Maandag was de hoge olieprijs nog een grote onruststoker op alle beurzen.

In de Europese valutahandel ging de euro van 0,8790 naar 0,8785 dollar. Tegenover het pond sterling steeg de koers in de ochtenduren van 0,6110 naar 0,6115.