Vooral dankzij stijgende vraag uit China en de VS is het handelsoverschot van Zuid-Korea in mei op het hoogste niveau sinds oktober 2010 gekomen.

Zuid-Korea kon voor mei dit jaar een overschot van ruim 6 miljard dollar (bijna 4,6 miljard euro) noteren, meldde het ministerie van Handel, Industrie en Energie zaterdag in Seoul.

Dat is aanzienlijk meer dan het overschot van mei 2011, dat bijna 2,4 miljard dollar bedroeg. Het ministerie ziet de stijging als een gevolg van de ''signalen van herstel in de twee grootste economieën ter wereld, de VS en China''.

De vraag daar naar producten voor telecommunicatie bestempelde het ministerie zelfs als 'booming'.

Exportstatistieken

Deze krachtige opbloei van de handel is af te lezen in de exportstatistieken van het productieve Aziatische land van bijna 50 miljoen inwoners. De uitvoer van de telecommunicatie bleek in mei 62,5 procent gestegen ten opzichte van 12 maanden eerder. Ook bij auto's was er een stijging (17,5 prent), maar de scheepsindustrie zag zijn uitvoer met een derde afnemen.

De Zuid-Koreaanse export naar Europa is met 14,6 procent afgenomen van mei 2012 tot mei 2013. Het land voert ondertussen minder in, met name olie en kolen.