Zorgverzekeraar VGZ gaat 1100 patiënten van twee tandartspraktijken een waarschuwingsbrief sturen over het hoge declaratiegedrag van hun tandarts.

De verzekeraar biedt patiënten aan over te stappen naar een andere tandarts. Dat meldde een woordvoerder van VGZ zaterdag naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad.

Uit onderzoek van VGZ bleek dat deze praktijken veel meer declareerden dan gemiddeld. De bewuste tandartsen weigerden hierover in gesprek te gaan met de verzekeraar, waarop die besloot de patiënten te waarschuwen.

Als een tandarts te veel declareert, is het budget voor tandartskosten eerder op, verklaart de woordvoerder de brief.

Onderzoeken

VGZ onderzocht declaraties van 7000 tandartspraktijken. Gemiddeld zijn de kosten voor een kind per jaar iets meer dan honderd euro, terwijl sommige praktijken 155 euro per kind per jaar declareerden.

Aan de 55 duurste praktijken heeft de verzekeraar tekst en uitleg gevraagd. In 11 gevallen was die uitleg onvoldoende, waarna VGZ een half miljoen euro terugvordert.

Navragen

Verzekeraar Achmea gaat bij tandartspatiënten navragen of de gedeclareerde behandeling ook daadwerkelijk is uitgevoerd. Dit najaar krijgen 200 patiënten van verschillende praktijken daarover een brief. Het gaat daarbij om praktijken met ''opvallend declaratiegedrag'', aldus een woordvoerster van Achmea. Het is voor het eerst dat controle op die manier gebeurt.

Vorig jaar vorderde Achmea bijna een miljoen euro terug aan onrechtmatige declaraties. Daarnaast had de verzekeraar te maken met 200.000 euro aan bewezen fraude.