De laatste originele Bijlmerflat in Amsterdam-Zuidoost is gered van de sloop. Het is gelukt om voor 70 kluswoningen in de flat Kleiburg een koper te vinden.

Dat maakte consortium DeFlat zaterdag bekend.

Voor 1 juli moest dit aantal zijn verkocht om te voorkomen dat het complex tegen de vlakte ging. De eerste 100 van de 500 woningen gingen zaterdag 2 maart in de verkoop. Na de zomer begint het consortium met fase 2.

Woningcorporatie Rochdale deed de flat 2 jaar geleden van de hand voor het symbolische bedrag van 1 euro. Consortium DeFlat zag nog kansen voor de in 1971 gebouwde kolos.

Kleiburg is een van de grootste gebouwen van Nederland en de laatste klassieke Bijlmerflat van tien verdiepingen hoog die nog niet is gesloopt of gerenoveerd. Veel voor de Bijlmer zo typische flats hebben inmiddels plaatsgemaakt voor laagbouw.

De appartementen van 60 vierkante meter kosten 65.000 euro. De huizen worden tot aan de voordeur opgeknapt. Daarachter is het de beurt aan de koper. Kleiburg is daarmee volgens DeFlat het grootste klushuizenproject van Nederland.