De werkloosheid in de eurozone is in april gestegen naar 12,2 procent van de beroepsbevolking. Dat maakte Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag bekend.

In maart stond de werkloosheid op 12,1 procent, in april 2012 op 11,2 procent. Eurostat telde in april 95.000 werklozen meer in de eurolanden dan een maand eerder. In een jaar tijd kwamen er ruim 1,6 miljoen werklozen bij.

De werkloosheid is onveranderd het hoogst in Griekenland en Spanje. Daar heeft ongeveer 27 procent van de beroepsbevolking geen betaalde baan. Oostenrijk (4,9 procent) en Duitsland (5,4 procent) kennen de laagste werkloosheid. In Nederland kwam de werkloosheid volgens de Europese meetmethode in april uit op 6,5 procent.

Griekenland

De jeugdwerkloosheid in de eurozone bedroeg vorige maand 24,4 procent. Ook op dit vlak zijn de problemen het grootst in Griekenland en Spanje.

In Griekenland had in februari, de meest recente maand waarover cijfers voor het land beschikbaar zijn, 62,5 procent van de jongeren onder de 25 jaar geen werk. In Spanje gold dat in april voor ruim 56 procent van de jongeren.

Duitsland en Oostenrijk hebben ook voor jongeren de beste abeidsmarkt van de eurozone. In die landen ligt de jeugdwerkloosheid op circa 8 procent, in Nederland op 10,6 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de indexcijfers te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk