Leveranciers van medische hulpmiddelen rekenen veel te vaak een te hoge prijs. Zorgverzekeraar CZ stelt dat er miljoenen te besparen zijn door middelen als stomazakjes goedkoper te produceren.

Dat bevestigt een woordvoerder vrijdag na berichtgeving hierover in Trouw.

CZ betaalt nu bijvoorbeeld vier euro per stomazakje, terwijl de verzekeraar een vergelijkbaar product voor zeventien cent in China kan laten maken.

Volgens een woordvoerder hanteert de tussenhandel enorme marges en gaat het nu over te veel schakels. "Er zijn miljoenen euro's te besparen, zeker nu de kosten in de zorg steeds hoger worden", aldus de zegsvrouw.

Exorbitant

De verzekeraar snapt dat er best nog wat bovenop die zeventien cent komt en erkent ook dat 'iedereen een goede boterham mag verdienen'. "Maar dit is exorbitant", vindt de woordvoerder.

Volgens haar wil CZ desnoods zelf producten gaan importeren. "Dat zou een optie kunnen zijn." CZ hoopt echter op een betere onderhandelingspositie met producenten.

Roel van Run van belangenorganisatie voor de medische hulpmiddelenindustrie Nefemed, is het niet eens met CZ. Volgens hem is een stomazakje 'veel meer dan een plastic boterhamzakje'. "Er zijn grote verschillen in kwaliteit en techniek. Vier euro is bovendien de brutoprijs, verzekeraars betalen veel minder", zegt hij in de krant.