Bij verschillende overheden ligt nog zeker voor 1 miljard euro op de plank voor bouwprojecten.

Bestuurlijke traagheid kost de bouw- en infrastructuursector 12.000 banen, zo blijkt uit onderzoek van Bouwend Nederland waar BNR Nieuwsradio over bericht.

Het gaat om geld dat al een duidelijke bestemming heeft, maar niet wordt uitgegeven. "Dus we hebben 12.000 onnodig werklozen", concludeert voorzitter Elco Brinkman.

Voor de sector 'scholen' blijkt nog 256 miljoen euro beschikbaar, voor monumenten 50 miljoen, voor infrastructuur 300 miljoen en voor duurzaamheid 400 miljoen. "Het geld moet ingezet worden voor het doel waarvoor het gereserveerd is en het liefst zo snel mogelijk."

Sleepanker

De bouwsector zal dit jaar met ongeveer 10 procent krimpen. Hierdoor wordt de economische groei met 0,5 procent geremd. Volgens Brinkman is de bouwsector dan ook 'het sleepanker' van de Nederlandse economie te noemen.

Ook volgens MKB-Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel moet Nederland zich uit de crisis investeren. "Als Nederland er weer bovenop wil komen, dan moet de bouw overeind geholpen. Anders gaat een groot deel van het binnenlands MKB echt verloren", zo zei Biesheuvel eerder tegen BNR.

Kaatsen

Minister Stef Blok bevestigt de rekensom van Brinkman, die optelt tot 1 miljard euro, maar kaatst de bal terug: de leden van Bouwend Nederland moeten wel snel met ''echt goede plannen'' komen voor de besteding van het geld dat onder meer bij het woonakkoord is vrijgemaakt. ''Ik ben het met de heer Brinkman eens: nu snel de schouders eronder en vandaar dat ik zijn leden heb uitgenodigd om snel met voorstellen te komen'', aldus Blok.

Dat de bouwsector een impuls nodig heeft, beaamt de minister. Juist dat is de reden dat er geld beschikbaar is voor scholen, monumenten, isolatie van woningen, en dat de btw op verbouw is verlaagd en er extra budget is voor startersleningen. Volgens Blok wordt er voor niet één andere sector in Nederland zo veel geld vrijgemaakt.