De Nederlandse financiële sector moet dit jaar fors meer betalen voor het toezicht van De Nederlandsche bank (DNB). 

De eigen bijdragen van bijvoorbeeld banken, verzekeraars en pensioenfondsen tellen op tot circa 130 miljoen euro, bijna een kwart meer dan vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers op de website van DNB. De kosten van het toezicht liggen dit jaar 12 procent hoger en lopen op tot 149 miljoen euro, terwijl de bijdrage van de overheid met een kleine 19 miljoen euro bijna een derde lager uitvalt. Daarom moeten de financiële instellingen zelf een groter deel van de kosten dragen.

Crisis

De stijging van de toezichtskosten is volgens DNB vooral het gevolg van de financiële crisis. Die levert zo veel extra werk op dat de toezichthouder zijn capaciteit met 10 procent uitbreidt. Dat de overheid minder bijdraagt, komt met name door bezuinigingen.

De banken leveren met 53,5 miljoen euro, ruim 10 miljoen meer dan vorig jaar, de hoogste bijdrage. De bijdrage van de pensioenfondsen gaat omhoog van 26,5 naar 31 miljoen euro, die van de verzekeraars (exclusief zorg) van 25,3 naar 30,7 miljoen euro. Zorgverzekeraars betalen 6 miljoen euro, 1,5 miljoen meer dan in 2012.