De Nederlandse horeca heeft het eerste kwartaal 1,7 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Het is voor het eerst in bijna drie jaar dat de omzet voor de gehele branche daalt. 

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

De prijzen in de horeca lagen in het eerste kwartaal 2,1 procent hoger dan in de vergelijkbare periode in 2012. Dat was echter bij lange na niet voldoende om de volumedaling van 3,7 procent te compenseren. 

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien . De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk

Vooral cafés hadden het erg moeilijk. De omzet lag daar ruim 6 procent onder het niveau van een jaar eerder, bij een 10 procent lager volume.

Drankjes in cafés werden, mede door hogere belastingen, gemiddeld 3,8 procent duurder. Bij cafetaria's daalde de omzet met ruim 3 procent en het volume met 5 procent.

Ook in hotels liep de omzet terug, maar bij restaurants was juist sprake van een stijging met 1 procent. Die was geheel te danken aan prijsverhogingen, want het volume daalde met 0,6 procent. Het was de eerste volumedaling voor restaurants in twee jaar tijd.