De Amerikaanse autoriteiten verdenken de firma Liberty Reserve, een bedrijf waarmee geld kan worden verstuurd, van het witwassen van 6 miljard dollar in de afgelopen 7 jaar.

Volgens justitie functioneerde Liberty Reserve als bankier voor talloze criminelen.

Dinsdag werd bekend dat in verband met de zaak zeven bestuurders en werknemers van de onderneming zijn aangeklaagd. Vijf van hen zijn afgelopen week al opgepakt in onder meer New York, Spanje en Costa Rica, berichtten Amerikaanse media. De websites en domeinnamen van de firma zijn opgeheven.

Liberty Reserve had zeker 1 miljoen klanten door de hele wereld, van wie minstens 200.000 in de VS. Criminelen konden vrijwel anoniem met grote sommen geld schuiven, aldus de Amerikaanse aanklagers. "Een schaduw banksysteem voor de onderwereld." Volgens hen gaat het om de grootste witwaszaak in de geschiedenis.

Digitale valuta

Klanten van het bedrijf moesten een naam, een geboortedatum en een adres invullen, maar hoefden verder geen bewijs van hun identiteit te tonen. De transacties vonden plaats in een digitale valuta, die vergelijkbaar is met de bitcoin. De valuta van Liberty hield echter geen verband met de bitcoin.

Bij de onderneming zou onder meer geld zijn witgewassen dat verdiend was met kinderporno, drugssmokkel, verkoop van illegale en criminele software en gestolen privé-gegevens.