Europa moet naast het gezamenlijke toezicht op de Europese bankensector een autoriteit oprichten die probleembanken kan afwikkelen.

Dat heeft de vicepresident van de Bundesbank, Sabine Lautenschläger, dinsdag gezegd.

"Ik spreek mij fundamenteel uit voor de oprichting van een Europese afwikkelingsautoriteit. Die moet een stevige basis krijgen en daar zal waarschijnlijk een verandering van de wetgeving voor nodig zijn", licht Lautenschläger toe.

De Duitse centrale bank schaart zich daarmee achter het standpunt van de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble. In Europa heerst discussie over de vraag of het langdurige proces van een verdragswijziging noodzakelijk is om de zogeheten Europese resolutieautoriteit op te zetten. 

Splitsen

Bij het saneren van een probleembank moet worden gedacht aan het splitsen van de bank in een goed en een slecht deel en een verkoop van bezittingen.

Het centrale toezicht op de Europese bankensector valt vanaf volgend jaar onder de Europese Centrale Bank (ECB).

Niet compleet

Volgens Lautenschläger is een bankenunie niet compleet zonder een Europese autoriteit voor de sanering van probleembanken. "Het heeft op termijn weinig zin om banken op Europees niveau te controleren en dan de sanering op nationaal niveau door te voeren", concludeert de vicepresident van de Duitse centrale bank.

"De herstructurering en sanering van een grote bank moet mogelijk zijn zonder dat de financiële stabiliteit ernstig in gevaar komt en zonder belastinggeld aan te spreken", meent Lautenschläger.

Stevige grond

Lautenschläger benadrukte het belang van de nieuwe autoriteit, maar stelde ook dat deze 'op stevige grond' moet staan. "Grondigheid gaat voor snelheid."

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat toezicht houden op de grote Europese banken. De bedoeling is dat er ook een Europees potje komt om banken die de ECB niet meer gezond vindt te liquideren. 

Scepsis

Zonder dat Europese geld, blijft de rekening voor slechte banken bij de nationale lidstaten liggen. Zwakke eurolanden kunnen dan verder in de problemen komen, doordat de staatsschuld stijgt.

In Duitsland heerst echter scepsis, omdat velen bang zijn dat het land door een Europese pot uiteindelijk moet gaan betalen voor probleembanken in andere lidstaten van de muntunie. De vrees is dat Duitse rechters dwars gaan liggen voor dit financiële risico, als de Europese regels over het resolutiefonds niet goed zijn verankerd.