De kans op een doorstart van Free Record Shop is zeer reëel. Dat zei curator Jos Borsboom dinsdag na gesprekken met de directie van het bedrijf van oprichter en eigenaar Hans Breukhoven.

Volgens Borsboom hebben zich inmiddels verschillende partijen uit Nederland gemeld die interesse hebben. ''Er zijn ook buitenlandse partijen met belangstelling maar die heb ik nog niet gesproken'', zei hij.

De curator geeft de namen van de geïnteresseerden niet prijs. Een van de partijen is in ieder geval ProCures, die vorige week al liet weten Free Record Shop in afgeslankte vorm te willen voortzetten. 

De investeringsmaatschappij is geïnteresseerd in een doorstart van Free Record Shop als algemenere entertainment.

Deze Nederlandse investeringsmaatschappij verwierf onlangs al een meerderheidsbelang in het onderdeel Game Mania en de Belgische tak van Free Record Shop.

Faillissement

Eerder vandaag maakte de rechtbank in Rotterdam bekend dat De Free Record Shop failliet is verklaard. Het bedrijf kondigde vrijdag aan faillissement aan te gaan vragen, wegens ernstige financiële problemen. 

Het faillissement raakt 141 Nederlandse filialen, waar ongeveer 750 mensen werken. De curator verwacht dat de filialen voorlopig open blijven.

Onder de 6 bv's die failliet zijn verklaard zitten verder Fame Music en Van Leest Platenzaken. Ook het bedrijf waar de eerder dit jaar gesloten stationskiosken van Free Record Shop onder vielen is bankroet verklaard.

Salarissen

Het bedrijf betaalt voorlopig geen salarissen over mei en vakantiegeld aan het personeel. ''Er is gewoon geen geld meer", zei een woordvoerster maandag.

"Dit is een normale procedure. In dit soort situaties is het niet ongebruikelijk om mensen te vragen om door te werken, want we willen een doorstart maken.''

De rechtbank heeft twee curatoren benoemd, Jos Borsboom en Henk van Roodselaar. Die moeten nog met de directie van de Free Record Shop praten over de laatste stand van zaken, vertelt Borsboom. Volgens curator Borsboom blijven de winkels voorlopig gewoon open.

Free Record Shop is in de problemen gekomen door de economische neergang en de opkomst van de onlineverkoop van muziek en films. Het bedrijf heeft een schuldenlast van 12,5 miljoen euro, waarvan ongeveer de helft bij de fiscus en de andere helft bij gewone crediteuren.