China zet EU-lidstaten onder druk om te voorkomen dat er een invoerheffing wordt opgelegd voor Chinese zonnepanelen. 

Dat stelde een woordvoerder van eurocommissaris Karel De Gucht (Handel) dinsdag in Brussel.

De Gucht dreigt China met forse heffingen van gemiddeld 47 procent om een einde te maken aan de import van de uiterst goedkope, zwaar gesubsidieerde panelen. De praktijken van China gaan ten koste van de Europese industrie, stelt Brussel. De importheffing zou een half jaar moeten gelden.

Chinese fabrikanten zouden met staatssteun hun producten op de Europese markt dumpen onder de kostprijs. Op die manier concurreren ze de Europese industrie kapot, wat banen kost en op de langere termijn de markt kan ondermijnen.

Handelsbelang

De meerderheid van de EU-lidstaten, waaronder Duitsland en Nederland, verzet zich inmiddels tegen de aangekondigde heffingen. De landen willen hun grote handelsbelangen niet op het spel zetten. Frankrijk en Italië zien het plan wel zitten.

De bevoegdheid om importheffingen op te leggen ligt overigens in handen van De Gucht. In theorie kan hij dat ook doen zonder steun van de lidstaten. Pas na afloop van de voorlopige maatregelen kunnen de EU-lidstaten verdere sancties blokkeren, als zij dat willen.

Op termijn wil de eurocommissaris wel met China onderhandelen over een oplossing voor het geschil.