NEW YORK - De Amerikaanse aandelenmarkten hebben dinsdag te lijden gehad onder de groeiende spanning in het Midden-Oosten en slecht nieuws uit de softwaresector. De Dow-Jonesindex daalde met ,99 punten (0,47 procent) tot 10.313,71 punten. De index van de Nasdaq-beurs, waar veel technologiefondsen zijn genoteerd, leed een fors verlies van 58,21 punten (3,1 procent) op een slot van ,41.

De grootste daler onder de dertig fondsen in de Dow-Jonesindex was Microsoft. De koers ging bijna 5 procent omlaag na een afwaardering van het softwareconcern door een zakenbank. De veel kleinere branchegenoot PeopleSoft moest een winstwaarschuwing bekopen met een val van 33 procent.

Ook uit andere sectoren kwamen berichten die de hoop op een spoedig herstel van de bedrijfsresultaten temperden. KPN-partner Qwest kondigde een afschrijving aan van 20 à 30 miljard dollar. De koers zakte 4,6 procent. In de farmaciehoek liet Bristol-Myers weten dat de voorraden groeien. Dat kostte ruim 5 procent aan beurswaarde.

Tot de winnaars behoorden energieconcerns als ExxonMobil. Ze profiteerden van de sterke stijging van de olieprijzen door de crisis in het Midden-Oosten. De meeste andere bedrijfstakken hadden daaronder te lijden. Daartoe behoorde de luchtvaart. Die kreeg ook nog eens te maken met een winstwaarschuwing van Continental Airlines.

Op de valutamarkt in New York kwam weinig verandering in de koers van de euro. Aan het eind van de handel werd 0,8790 dollar genoteerd, gelijk aan de slotkoers in Amsterdam eerder op de dag. Maandag sloot de euro in New York op 0,8805 dollar.