Portugal krijgt mogelijk meer tijd om zijn begrotingsdoelen te halen als de economie nog sterker achteruitgaat dan nu wordt verwacht. 

Voorwaarde is wel dat het land blijft werken aan de hervorming van de economie. Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem maandag bij een bezoek aan Portugal.

Dijsselbloem benadrukte dat Portugal nog geen verzoek heeft ingediend om meer tijd te krijgen.

De Nederlandse minister van Financiën prees na afloop van een gesprek met zijn Portugese collega Vitor Gaspar de manier waarop Portugal ondanks de moeilijke economische tijden hervormingen doorvoert.

Bewondering

''Er is grote bewondering in de eurogroep voor de manier waarop Portugal problemen aanpakt, terwijl de economie het slechter doet dan verwacht'', aldus Dijsselbloem.

''Als er door economische tegenvallers meer tijd nodig is, dan kan dat worden overwogen'', stelde de voorzitter van de eurogroep, het samenwerkingsverband van de ministers van Financiën van de eurolanden, verder.

Voorwaarden

Daarvoor is het wel van belang dat Portugal er alles aan doet om aan de voorwaarden te voldoen die Europa en het IMF aan hun hulpleningen hebben verbonden.

De Portugese premier Pedro Passos Coelho gaf maandag aan dat hij een verzoek om extra tijd niet kan uitsluiten. ''Als de omstandigheden erom vragen dan zullen we onze partners, de EU, de ECB en het IMF, vragen de doelen voor 2014 te herzien'', zei hij op de Portugese televisie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaf in maart al aan dat Portugal meer tijd moet krijgen om zijn begroting op orde te brengen.

Diepe crisis

De Portugese economie zit al jaren in een diepe crisis. De economie van het Zuid-Europese land kromp vorig jaar met ruim 3 procent en wordt dit jaar naar verwachting nog eens meer dan 2 procent kleiner. De werkloosheid in het land is opgelopen tot 17,5 procent van de beroepsbevolking.

In 2011 beloofden de eurolanden en het IMF Portugal voor 78 miljard euro aan noodleningen om te voorkomen dat het land aan zijn financiële en economische problemen ten onder zou gaan. Het volgende deel van die leningen wordt naar verwachting binnenkort verstrekt.

Vijf vragen begrotingsregels

Lees meer over de schuldencrisis