NABLUS - Het Israëlische leger is in de nacht van dinsdag op woensdag de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever binnengedrongen. Palestijnse bronnen melden dat het leger met circa tanks de stad zijn binnengereden, waarna er schietpartijen uitbraken.

Een Palestijn zou daarbij zijn gedood. Een woordvoerder van het leger bevestigt dat de militairen Jenin zijn binnengegaan. Het leger zou dinsdagnacht ook de plaats Salfit, zo'n 20 kilometer ten zuidwesten van Nablus binnengedrongen.

Palestijnen boden geen verzet. Rond Nablus zijn ook tanks samengetrokken, maar de stad is nog niet bezet. Daarnaast zou het leger zich ook opmaken om het vluchtenlingenkamp Balata binnen te trekken, zo melden ooggetuigen.

Resolutie

In New York werd bekend dat Israël op dit moment niet bereid is gehoor te geven aan de resolutie van de VN-Veiligheidsraad van afgelopen zaterdag om zich terug te trekken uit de Palestijnse steden die de afgelopen dagen zijn bezet. Dit heeft de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties dinsdag gezegd, na een ontmoeting met de leden van de raad.

Geboortekerk

In Bethlehem zijn zo'n 200 Palestijnse militanten de Geboortekerk binnengedrongen. Dit meldt de Italiaanse journalist Marc Innaro ter plaatse. De Palestijnen, de meesten gewapend, gebruiken de kerk als een schuilplaats. Een Israëlische soldaat schoot woensdagochtend vanuit een hinderlaag twee Palestijnen dood.

De Geboortekerk is volgens christelijke overlevering gebouwd op de plek waar Christus ter wereld zou zijn gekomen. Volgens Innaro was het woensdagochtend vrij rustig in Bethlehem, nadat er dinsdagvond hevige gevechten hadden plaatsgevonden tussen Palestijnen en het Israëlische leger.

Innaro is samen met vijf andere journalisten, de meesten eveneens Italiaans, vast komen te zitten in het complex rond de Geboortekerk.

Telefoontje

De Israëlische autoriteiten hebben het premier Aznar van EU-voorzitter Spanje onmogelijk gemaakt een telefonisch gesprek te voeren met de Palestijnse leider Yasser Arafat. Volgens het dagblad El Mundo van woensdag rechtvaardigde Israël de actie door te benadrukken dat Arafat "een terroristenleider is."

Vier keer probeerde Aznar zondag Arafat aan de lijn te krijgen, maar telkens als de Palestijnse leider via zijn tolk wilde antwoorden werd de verbinding verbroken. De Spaanse regering kon de informatie uit de Madrileense krant woensdagochtend nog niet bevestigen.

Uiteindelijk heeft Aznar dinsdag een brief geschreven aan de Israëlische premier Sharon, waarin hij vraagt het isolement van Arafat te beëindigen en de Israëlische troepen uit Rahmallah terug te trekken.

/DOSSIERMidden-Oosten