Bedrijven en sectoren waar het relatief goed gaat, moeten meer ruimte laten voor loonontwikkeling. Dat stelde de vakbond FNV maandag in een tussentijdse bespiegeling op het lopende cao-seizoen.

Volgens FNV hebben de cao-onderhandelingen die sinds december vorig jaar zijn afgerond, een gemiddelde loonstijging op jaarbasis van 1,62 procent opgeleverd.

In sommige branches valt er door de crisis niet meer uit te halen, maar bijvoorbeeld in de grootmetaal moet volgens de vakorganisatie meer mogelijk zijn.

Meer loonontwikkeling komt volgens de bond uiteindelijk de werkgelegenheid ten goede ''Dan krijgen mensen weer eens vertrouwen om iets te kopen en een terrasje te pakken. Dat zorgt weer voor werk in bijvoorbeeld de horeca, die het nu hard te verduren heeft'', aldus Mariëtte Patijn, coördinator arbeidsvoorwaarden bij FNV.

Werkgelegenheid

In de branches waar wat loon betreft niet veel te halen valt, staan daar volgens FNV behoud van werkgelegenheid en verbetering van contracten tegenover.

Op het terugdringen van onzeker werk zijn volgens de vakbond ''mooie successen'' geboekt. Wel schort het nog weleens aan de naleving van afspraken door werkgevers. Dat geldt vooral op het gebied van de behandeling van flexibele krachten, aldus een woordvoerster van FNV.