Zeven van de tien meest gekozen mbo-studies geven maar een matige of kleine kans op werk dat in het verlengde ligt van de opleiding. 

Voor 72.000 studenten is de kans op zo'n baan 40 procent of minder. Bij vijf opleidingen is de kans op werk kleiner dan in 2011. Dat meldt vakbond FNV Jong maandag op basis van een inventarisatie.

Opleidingen als helpende zorg en welzijn en marketingmedewerker zagen het aantal studenten toenemen ten opzichte van 2011. De kans op een baan die aansluit bij de opleiding daalde echter.

Voor drie andere studies geldt ook dat er minder perspectieven zijn op de arbeidsmarkt, maar bij die opleidingen nam het aantal studenten af of bleef gelijk.

Juiste keuze

Bij vier studies bleven de vooruitzichten gelijk. De mbo-opleiding voor financieel administratief medewerker biedt dit jaar juist meer kans op een baan dan in 2011.

Om te zorgen dat scholieren de juiste keuze maken, moeten ze goed en vooral eerlijk worden voorgelicht, is een van de aanbevelingen van FNV Jong.

Verder zou de maximale instroom in een opleiding meer gekoppeld worden aan het arbeidsmarktperspectief. Daarnaast moeten het aanbod van opleidingen en de vraag uit het bedrijfsleven beter op elkaar worden afgestemd.

Het kabinet kondigde in april al aan dat mbo-opleidingen beter moeten aansluiten bij de vraag op de regionale arbeidsmarkt. Ook worden de opleidingen verplicht om aankomende studenten goed voor te lichten over de werkperspectieven.