WOERDEN - Bouwvakkers leggen woensdag het werk neer op bouwplaatsen langs de hogesnelheidslijn (HSL). De vakbonden FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en Het Zwarte Corps (HZC) melden dat stakingen in ieder geval zijn begonnen in bouwputten aan het traject van de HSL-Zuid tussen de Belgische grens en Moerdijk.

"De bedoeling is uiteindelijk dat op alle bouwplaatsen langs de HSL actie wordt gevoerd. Het is alleen nog de vraag of dat allemaal op woensdag lukt", aldus een woordvoerder. Volgens hem is het lastig actievoeren omdat veel bouwvakkers die werken aan de HSL, buitenlanders zijn.

De zogeheten estafetteacties in de bouw zijn volgens de bonden woensdag uitgebreid naar Almere, Zwolle, Doetichem, Arnhem, Rosmalen, Geleen, Sittard en de Vinex-locatie Ypenburg bij Den Haag. Duizend werknemers staken, schat een woordvoerder van FNV Bouw. Dinsdag, de achtste actiedag, legden volgens de bonden al zo'n 1500 bouwvakkers het werk neer in dertien plaatsen.

Op alle locaties wordt op zijn minst de rest van deze werkweek gestaakt. "De acties van woensdag gaan door tot volgende week donderdag", aldus de FNV-zegsman. Op die donderdag organiseren de bonden regionale bijeenkomsten in Amsterdam, Roosendaal, Heereveen, Arnhem, Schiedam en Weert.

De acties moeten de werkgevers aan de onderhandelingstafel dwingen voor een nieuwe CAO. Volgens de bonden blokkeren werkgevers het overleg al maandenlang, omdat deze eerst een akkoord willen over lagere reiskosten voordat ze over andere CAO-zaken willen praten.

Onder druk

Het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB), waarin bouwwerkgevers zijn verenigd, zegt dat werknemers door bonden onder druk worden gezet om te staken. "De sfeer wordt grimmig op de bouwplaatsen. We hebben woensdag ook maar van 210 bouwvakkers gehoord dat ze staken, gisteren telden we 371 actievoerders", aldus een AVBB-woordvoerder.

De zegsman spreekt van een tamelijk bizarre situatie. Volgens hem willen zowel werkgevers als bonden niets liever dan praten over een nieuwe CAO voor de circa 180.000 bouwvakkers. "Toch gebeurt dat niet. Je kunt je afvragen of dat komt doordat wij of de bonden voorwaarden vooraf stellen."

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat, opdrachtgever voor de HSL, was woensdagochtend nog niet bereikbaar voor een reactie.

/ECONOMIE'Bouwvakkers komen massaal in actie'