Het stilliggende nieuwe vliegveld Berlijn-Brandenburg gaat zeker niet voor 2015 open. Toch kost het project elke maand 20 miljoen euro. 

Dat bericht het Duitse blad Der Spiegel. Het vliegveld is daarmee het duurste stilliggende bouwproject van Duitsland. Het meeste geld gaat op aan energie.

In de gebouwen op het vliegveld brandt permanent licht. Zodra het donker wordt, gaan op toegangswegen de lampen aan. Dat geldt ook voor alle lantaarns op het vliegveldterrein zelf.

Energieslurpers

De airconditioning werkt in de gebouwen op volle kracht. De liften en roltrappen worden meerdere keren per week aangezet om de installaties bedrijfsklaar te houden. En ook 750 bouwcontainers op het terrein slurpen energie.

De energielasten zijn hoger dan die van het vliegveld Tegel bij Berlijn waar elke dag zo'n 400 vliegtuigen opstijgen en landen.

Miskleunen

De bouw van Berlijn-Brandenburg ligt sinds de zomer van 2012 stil. Sindsdien wordt alleen gezocht naar fouten in de bouwplannen en miskleunen bij de bouw zelf.

In 2006 werd geschat dat het vliegveld 2 miljard euro zou kosten. Dat is al gestegen tot minstens 4,3 miljard. De luchthaven had eigenlijk al open moeten zijn.