DSM wilde af van de petrochemie omdat de resultaten te wisselvallig zouden zijn

HEERLEN -
DSM
Sabic


Hoe sterk is de deal van DSM met Sabic? (video)
CEO DSM over de verkoop van petrochemie aan Sabic (video)

De petrochemie draaide vorig jaar een omzet van 2,4 miljard euro op een totale omzet van bijna 8 miljard euro voor DSM.

Het Heerlense concern zette de petrochemie eind 2000 in de etalage. Het wilde af van deze bulkchemie om zich meer te richten op gespecialiseerde chemische producten, voedingsingrediënten en op grondstoffen voor de farmaceutische industrie. Het concern vindt dat de resultaten van de 'oude' chemie te sterk schommelen.

Armslag

De verkoop geeft DSM financiële armslag om een vis te verschalken in de markt waar DSM wil uitbreiden. Het concern is op zoek naar gespecialiseerde bedrijven die een aanwinst zijn in met name de biotechnologie en de fijnchemie. Kandidaten hebben een jaaromzet van 400 miljoen euro of meer, zei bestuursvoorzitter P. Elverding bij de presentatie van de jaarcijfers.

Elverding noemt Sabic een sterke en betrokken speler in petrochemie. Hij gaat ervan uit dat met deze transactie de toekomst van petrochemie zeker is gesteld.

Vice-president Mohamed Al-Mady van Sabic noemt de aanwinst een uit strategisch en economisch oogpunt goede stap voor zijn bedrijf. Het brengt Sabic van de 22ste naar de 11e positie in de chemische industrie wereldwijd en in de top vijf in de productie van polyetheen en polypropeen.

Partners

Sabic en DSM worden tegelijkertijd ook partners, omdat vooral de locatie Geleen grondstoffen en producten levert die DSM weer verfijnt en verkoopt.

Er gaan 2300 werknemers over naar Sabic. Van hen werken er 1530 in Geleen en 530 in Gelsenkirchen. Nog eens 220 werken elders. De werknemers in Geleen wisten al dat Sabic een sterke kandidaat was. Toen een onderhandelingsdelegatie van het bedrijf op bezoek kwam, moesten de avond ervoor alle pin-ups van de muren verdwijnen.

FNV Bondgenoten zegt enthousiast te zijn over de verkoop, die volgens de bond geen directe gevolgen heeft voor de werkgelegenheid. De bond heeft met Sabic en DSM afgesproken te onderhandelen over één CAO voor de hele fabriek. "Maar er komt ook een interne arbeidsmarkt. Die constructie is uniek in Europa", aldus FNV-bestuurder H. van Rees.

Hij ziet echter ook onzekere kanten. Sabic is voor hem een onbekend concern. "Waarbij Saudi-Arabië ons nog niet eerder was opgevallen als vakbondsvriendelijk land."